ZOEKEN THEMA'S DIT
PROJECT
OVERIJSE
HISTORISCH
PARTNERS LINKS  
DIT PROJECT
 
De erfgoedwebsite is een instrument om het Overijses erfgoed bijeen te brengen en toegankelijk te maken voor het grote publiek. Ze fungeert als een venster op het uitgestippeld erfgoedbeleid en vormt een verlengstuk op de erfgoedkundig-toeristische werking.
Dit iniatief staat dan ook synoniem voor:

Opsporen en bewaren
De gemeente Overijse wil haar erfgoed in kaart brengen en bewaren voor de volgende generaties.
Foto’s, prentkaarten e.a. in privécollecties geraken al te vaak versnipperd en dreigen verloren te gaan. Unieke erfgoedschatten zitten verborgen in oude fotoalbums of koekendozen. Via de erfgoedwebsite willen we dit materiaal opsporen.

Ook erfgoedantennes in de gehuchten worden ingezet om de zoektocht op gang te brengen. In het kader van het cultuur-in-je-buurt project “Maleizen leeft en beleeft” werd eind 2008 een eerste erfgoedantenne opgestart. Rond het thema “Onder vrienden: verenigingsleven in Maleizen” werd een deel van dit materiaal tentoongesteld in ontmoetingscentrum De Rank. Dit materiaal vormt de basis voor deze proefwebsite.

Ontsluiten
De erfgoedwebsite Overijse brengt het verleden van Overijse tot in de huiskamer. Foto’s, prentkaarten, tekeningen, affiches … geven een beeld van het leven in Overijse vroeger. De hieraan verbonden verhalen, anekdotes en de nodige achtergrondinformatie maken dit beeld compleet.
Door dit cultureel erfgoed onder de aandacht te brengen van het grote publiek hopen we iedereen bewust te maken van de rijkdom ervan én van het belang voor een goede zorg voor ons erfgoed.

Oproep - Heb jij foto’s van De Groote Oorlog?
In 2014 is het honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbarstte. In Overijse staan er heel wat activiteiten op het programma om dit te gedenken. Heb jij nog foto’s, prentkaarten, tekeningen of affiches uit deze periode? Plaats ze dan op deze website en deel ze met andere geïnteresseerden. Bezorg ons je opmerkingen, anekdotes, verhalen of herinneringen bij het gepubliceerde beeldmateriaal. Je dient enkel een login aan te vragen indien je actief wenst mee te werken.

Participeren
De erfgoedwebsite geeft iedereen de mogelijkheid zelf op te treden als erfgoedbewaarder. Heel wat inwoners of Overijsekenners zijn nog in het bezit van foto’s van gebeurtenissen, gebouwen, dorpszichten … die het verleden van Overijse in al haar facetten documenteren.
Plaats uw foto’s, prentkaarten ... op deze website en deel ze zo met andere geïnteresseerden. Bezorg ons uw opmerkingen, anekdotes, verhalen of herinneringen bij het gepubliceerde beeldmateriaal.

Contact

Voor meer informatie over de erfgoedwebsite of het erfgoedbeleid kan u terecht bij de

Dienst Cultuur en Welzijn
Begijnhof 17
3090 Overijse

info@overijse.be

02/785.33.75

 
Gedetailleerd zoeken      
  Foto's 119  
  Filmpjes 0  
  Posters 1  
  Tijdschriften 0  
  Teksten en documenten 4  
  Reeksen in verhaalvorm 1  
Login      
 
U hebt enkel een login nodig indien
u actief wenst mee te werken.
  Login
  Paswoord
 
 
 
Nog geen login? Klik hier!
© 2009 Gemeente Overijse | LBG-X Imagine-IT.be | Auteursrechtenverklaring